sobota 7. ledna 2012

Nošení přílb vz. 20 - návod


VV. čís. 14./1926 
163.

Nošení
přílb vz. 20 - návod
Protože se dosud vyskytují časté stezky na obtížné nošení přílb vz. 20, uveřejňuje MNO. příslušný návod:
Každá přílba musí býti před používáním přizpůsobena velikosti a tvaru hlavy.
Nasazena, musí po celém obvodu přiléhati k hlavě. Kalounek potažený koženou chlopní musí býti náležitě utažen a pevně zavázán tak, aby polštářky dolehly na hlavu. Tím se dosáhneme, že účinek úderu je stejnoměrně rozložen ne celou plochu hlavy. Mezi hlavou a plechem přílby musí zůstati vždy dostatečně veliký prostor, aby při možném promáčknutí přílby bylo zabráněno poranění lebeční kosti.
Jsou - li polštářky příliš silné, je možno po jedné straně rozpárati šev a vyjmouti z nich část žíní. Častým používáním však pozbývají polštářky pružnosti a je pak nutno vycpávku čas od času znovu načechrati nebo doplniti. Není - li žíní po ruce, můžeme vložiti za polštářky do klopní složený papír anebo plátno.
Přílba má býti na hlavě nasazena vždy tak, aby okraj předního štítku dosahoval do výše obočí. Podbradník musí býti tak utažen, aby přílbu udržoval pevně na hlavě a aby netlačil. Při tom má zoubkovaná přezka z koženou podložkou býti vždy na levé tváři.
Aby mohl pod přílbu vnikati stále čerstvý vzduch, jsou v ní jednak větrací nástavce, jednak je mezi klopněmi za tím účelem volný prostor. Při silném větru vzniká v přílbě nepříjemný hukot, který je však možno zameziti ucpáním větracích otvorů papírem, hlínou a pod.
V zimě můžeme chránit hlavu proti mrazu buď tím, že vložíme pod přílbu kapesník, nebo nasadíme přílbu na kukli nebo polní čepici.
Čj. 6444/26. odděl. z 19/3 1926.

Skupinka vojáků v přilbách vz. 20

Kulometníci v přilbách vz.20

Pěkný záběr kulometníků v přilbách vz.20. Za pozornost rovněž stojí kulomet Darne vz. 1922 ráže 8 mm

Žádné komentáře:

Okomentovat